Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Δημοκρατία της Μακεδονίας των Σκοπίων αντί για Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια που πρότειναν οι ΗΠΑ

Πριν από λίγο , είδα στις πρωινές εκπομπές ότι οι ΗΠΑ προτείνουν την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια". Με αυτό το όνομα ικανοποιούν την θέση της Ελλάδας που μιλάει για όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Σε αυτή την περίπτωση όμως υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει μόνο το "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και να ξεχαστεί το "Σκόπια" (όπως γίνεται με αυτούς που βαφτίζονται με δυο ονόματα, αν και υπάρχουν και περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται και τα δύο). Πως δηλαδή θα αναφερόμαστε στους κατοίκους της χώρας αυτής ; Μακεδόνες - Σκοπιανοί ή Macedonians - Skopjans; Λίγο δύσκολο μου φαίνεται. Εμείς θα αναφερόμαστε σε αυτούς σαν Σκοπιανοί και όλα τα υπόλοιπα κράτη θα τους ονομάζουν "Μακεδόνες".
Μια έξυπνη εναλλακτική σε αυτή την πρόταση, αλλάζοντάς την λεκτικά λίγο , αλλά ουσιαστικά πολύ είναι το "Δημοκρατία της Μακεδονίας των Σκοπίων" ή "Republic of Macedonia of Skopje". Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανόν όλοι να αναφέρονται στην χώρα σαν "Μακεδονία των Σκοπίων" και στους κατοίκους ως "Μακεδόνες των Σκοπίων" ("Macedonia of Skopje" ή "Macedonians of Skopje").
Πιστεύω πως μια τέτοια λύση είναι η καλύτερη δυνατή, μετά βέβαια από την μη χρήση του ονόματος Μακεδονία.

1 σχόλιο:

Cosmos71 είπε...

Με αυτούς πλέον δεν βγάζω άκρη. Οπως έχω αναφέρει και σε άλλες αναρτήσεις μου, πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα και να μην ασχοληθούμε ξανά μαζί τους. Θα τους μπλοκάρουμε την είσοδο σε όλους τους οργανισμούς που συμμετέχουμε, μέχρι να βάλουνε μυαλό. Δεν τους έχουμε ανάγκη, μας έχουν ανάγκη.