Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Ποιά είναι η αξία μιας ανθρώπινης ζωής;

Με αφορμή τη τραγική περίπτωση του γιατρού μαϊμού, αναλογίζομαι ποια είναι η αξία μιας ανθρώπινης ζωής, στη σημερινή εποχή. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένας λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος θα μπορούσε να πει ψέματα , γνωρίζοντας ότι αυτό θα θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές! Κι όμως , η ζωή για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι ακόμα και το αδιανόητο (για εμένα) είναι δυνατόν.

Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει συγγενείς; Δεν έχει παιδιά; Δεν σκέφτεται έστω τον εαυτό του; Θα ήθελε να βρεθεί στη θέση αυτών των άμοιρων που χειρούργησε; Θα ήθελε για παράδειγμα να βρεθεί σε ένα αεροπλάνο ξέροντας ότι ο πιλότος έχει πλαστογραφήσει το πτυχίο του; Τι πέρναγε από τη σκέψη του όταν το έκανε; Τόσο ισχυρή μπορεί να είναι η προσωπική φιλοδοξία ,τελικά, που να μην λαμβάνει υπόψιν κάποιος ούτε την ανθρώπινη ζωή;

Τελικά τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η ανθρώπινη ζωή έχει μικρή αξία. Δυστυχώς! Και μιλάμε για το μεγαλύτερο θαύμα στον πλανήτη μας. Ολα τα όντα βέβαια είναι ένα θαύμα, αλλά ο άνθρωπος είναι λίγο παραπάνω, διότι πέρα από το βιολογική υπόσταση , υπάρχει και η ψυχική. Αν αναλογιστούμε κιόλας το ότι για την δημιουργία μιας ζωής πρέπει στην κυριολεξία να συνωμοτήσει το σύμπαν, τότε το γεγονός γίνεται ακόμα πιο σημαντικό.

Μαζί με τη γυναίκα μου , είμαστε από τα πολλά πλέον ζευγάρια , που έπρεπε να κάνουμε σημαντική προσπάθεια να αποκτήσουμε παιδιά. Χρειάστηκαν 8 χρόνια, πολλές προσπάθειες , εξετάσεις, χρήματα , ψυχολογική ταλαιπωρία και κούραση για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευτυχώς ο Θεός άκουσε τις προσευχές μας και καταφέραμε τελικά να αποκτήσουμε ένα πανέμορφο ζευγαράκι διδύμων. Καθ' όλη τη διάρκεια της προσπάθειας, μπόρεσα και κατάλαβα πόσο τυχεροί είναι αυτοί που αποκτούν παιδιά χωρίς την μέθοδο της εξωσωματικής. Κατάλαβα, πόσα πολλά γεγονότα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ώστε να ξεκινήσει η δημιουργία της ζωής. Γενικά , κατάλαβα πόσο μεγάλη αξία έχει τελικά η ζωή. Δεν είναι ότι δεν το ήξερα πριν. Όμως , παρατηρώντας από κοντά όλα τα στάδια της δημιουργίας της, ήταν κάτι διαφορετικό , που μου δίδαξε πολλά περισσότερα.

Έτσι , αναλογιζόμενος όλα αυτά, δεν μπορώ να καταλάβω , πως κάποιος άνθρωπος μπορεί να παίζει έτσι εύκολα με τις ζωές των ανθρώπων. Πως τελικά καταλήξαμε να θεωρούμε τη ζωή αναλώσιμη , προκειμένου να πετύχουμε άλλα πράγματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: