Πέμπτη 19 Ιουλίου 2007

Υπαρξιακό

Πρόσφατα , σε μια καλοκαιρινή "φιλοσοφική" συζήτηση, αναρωτήθηκε ο συνομιλητής μου "Έχεις σκεφτεί ποτέ τι γίνεται όταν πεθάνουμε;". Στην αρχή δεν μου φάνηκε και πολύ πρωτότυπη ερώτηση , μιας και αποδεδειγμένα , απασχολεί τον άνθρωπο από την αρχή της συνειδητοποίησης της ύπαρξής του. Μετά όμως από λίγη σκέψη, άρχισα κι εγώ να αναρωτιέμαι. Τελικά τι γίνεται; Πάμε στην Κόλαση ή τον Παράδεισο; Μετενσαρκονόμαστε; Γίνομαστε πνεύματα , μέλη ενός παράλληλου Σύμπαντος; Δεν γίνεται τίποτα και απλά παύουμε να υπάρχουμε; Τι ισχύει απ'όλα αυτά;

Πιστεύω πως ποτέ δεν θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα. Απλά μας συγκλονίζει η σκέψη ότι κάποια στιγμή θα πάψουμε να υπάρχουμε και αυτό είναι πολύ φυσιολογικό. Από την άλλη όμως δεν υπάρχει και νόημα να το σκεφτόμαστε , διότι έτσι θα χάσουμε τις χαρές τις ζωής. Αν σκεφτούμε επιπλέον τι είμαστε στο σύνολο του Σύμπαντος , κατανοούμε πόσο μικροί είμαστε και πόσο ασήμαντο είναι να το σκεφτόμαστε αυτό.

Οπως είπε πολύ σοφά η "γιαγια Σοφία" στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς "Στο παρα πέντε" : "Το θάνατο δεν μπορείς να τον κερδίσεις, δεν το κατάφερε ποτέ κανείς. Προσπάθησε όμως να κερδίσεις τη ζωή!"

Αυτή η φράση πιστεύω τα περικλείει όλα και απαντάει ολοκληρωμένα στο ερώτημα του συνομιλητή μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: