Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

Εμείς δημιουργούμε την ακρίβεια!

Κάθε μέρα ακούω τα ίδια και τα ίδια τα τελευταία χρόνια (ειδικά μετά την έλευση του Ευρώ). Η ακρίβεια θερίζει, όλα ανεβαίνουν , ο μισθός δεν φθάνει , πεινάμε και άλλα τέτοια γραφικά. Δεν λέω, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πράγματι υποφέρουν. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πράγματι χρειάζονται στήριξη. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δικαιούνται να διαμαρτύρονται. Η πλειοψηφία όμως των κατοίκων αυτής της κατα τα άλλα υπέροχης χώρας όμως, δεν δικαιούται να το κάνει!! Γιατί; Διότι απ'ότι δείχνει η συμπεριφορά μας αλλά και τα στοιχεία, μάλλον έχουμε αρκετά λεφτά όλοι μας . Κι εξηγούμαι :

Οταν ένας έμπορος ξεκινάει την πώληση ενός προϊόντος, καθορίζει την τιμή λιανικής , με βάση το κόστος αγοράς , τα έξοδά του και το επιθυμητό κέρδος. Ας υποθέσουμε ότι πουλάει ένα προϊόν στην τιμή των 10€, η οποία τιμή καλύπτει το κόστος, τα έξοδά του και του αφήνει και το επιθυμητό κέρδος. Παρατηρεί την πρώτη εβδομάδα ότι η πωλήσεις είναι ικανοποιητικές, την δεύτερη εβδομάδα έχει άνοδο, το ίδιο και την τρίτη και πάει λέγοντας. Κάποια στιγμή θα σκεφτεί ότι το κέρδος που αποκομίζει δεν είναι αρκετό και ίσως ήρθε ο καιρός να αποκομίσει κάτι παραπάνω. Ετσι ανεβάζει την τιμή στα 11€. Παρατηρεί ότι παρά την όποια δυσαρέσκεια , ο κόσμος συνεχίζει και αγοράζει. Επιπλέον , μετά από 2 εβδομάδες ο προμηθευτής του , αυξάνει την χονδρική τιμή κατά 50cents, με αποτέλεσμα να μειώσει το κέρδος που έχει. Αποφασίζει να αυξήσει κι αυτός την τιμή , αλλά επειδή θεωρεί ότι είναι ευκαιρία να αυξήσει και πάλι το κέρδος του , καθορίζει την λιανική τιμή στα 12€. Αν συνεχίσει να πουλάει , είναι βέβαιο ότι μετά από λίγο καιρό θα αυξήσει και πάλι την τιμή, είτε για να βγάλει περισσότερο κέρδος, είτε λόγω του ότι ανέβασε την τιμή ο προμηθευτής (ο οποίος και αυτός βλέπει ότι παρά τις αυξήσεις, οι πωλήσεις παραμένουν σταθερές ή και ανεβαίνουν). Αν όμως οι πωλήσεις αρχίσουν και μειώνονται , τότε αναγκαστικά θα προχωρήσει στην μείωση της τιμής. Το ίδιο θα κάνει και ο προμηθευτής του.
Συνεπώς, για να ανεβαίνουν συνεχώς οι πωλήσεις των εταιρειών, παρα την όποια ακρίβεια, σημαίνει ότι υπάρχουν χρήματα και ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά (αυτό δείχνει η πραγματικότητα και τα στοιχεία). Ολοι φωνάζουν , αλλά κανείς δεν αντιδράει, μειώνοντας τις αγορές του , ώστε να πιέσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν κι αυτές με τη σειρά τους τις τιμές (όχι βέβαια από μόνος του , αλλά σε συνδυασμό με ένα οργανωμένο πλήθος). Αν για παράδειγμα , σταματάγαμε να αγοράζουμε γάλα για 2 εβδομάδες, πιστεύω ότι θα ένιωθαν οι εταιρείες τη μείωση των πωλήσεων και θα αντιδρούσαν, κατα πάσα πιθανότητα με κάποια μείωση τιμής.
Γενικά δεν υπάρχει οργανωμένη αντίδραση, απέναντι στην οργανωμένη δράση των εταιριών. Ετσι, συνεχώς οι τιμές θα ανεβαίνουν και εμείς θα φωνάζουμε ,αδίκως βέβαια μιας και είμαστε οι ίδιοι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή. Επίσης , για να μην υπάρχει οργανωμένη αντίδραση, σημαίνει ότι αντέχουμε ακόμη (αν ζοριζόμασταν σε μεγάλο βαθμό , θα αντιδρούσαμε), άρα δεν υπάρχει λόγος να φωνάζουμε!

Τέλος , ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχουν χρήματα, είναι ότι οι καφετέριες , τα εστιατόρια και άλλα κέντρα διασκέδασης είναι συνεχώς γεμάτα, άρα...

2 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Μα και φυσικα ειμαστε ολοι συνενοχοι...Δεν διαφωνει κανενας σε αυτο...αλλα δεν βλεπω και καμια αντιδραση...

Cosmos71 είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Μήπως πρέπει να κάνουμε κάτι, όπως γίνεται στο εξωτερικό; Το κακό είναι ότι οι καταναλωτικές ενώσεις στην Ελλάδα δεν είναι και πολύ δυνατές. Ισως πρέπει κάποιος να τους ξυπνήσει.