Σάββατο 25 Αυγούστου 2007

Ζαχάρω : διαβολική σύμπτωση!

Είμαι συγκλονισμένος με αυτά που βλέπω να διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στην Ζαχάρω! δεν μπορεί να το χωρέσει ο νούς μου ότι, τόσοι άνθρωποι χάθηκαν , χωρίς να γίνει μια προσπάθεια να τους σώσει κανείς. Οι συγκλονιστικές αναφορές κατοίκων της περιοχής , ότι βλέπουν τα χωριά τους να καίγονται χωρίς να υπάρχει βοήθεια , είναι τραγικές. Και δυστυχώς , μέχρι αυτή την ώρα που έχω ανοιχτή την τηλεόραση, συνεχώς ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει (και ποιος ξέρει που θα φθάσει!). Το να αναφερθώ στις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού , στις ελλείψεις, στην μη ύπαρξη σχεδίου δράσης κλπ. δεν έχει πλέον νόημα.
Το μόνο που θα πω είναι μια διαβολική σύμπτωση, η οποία κατα την προσωπική μου άποψη , ίσως εξηγεί κάποια πράγματα. Πριν από 2 εβδομάδες, πραγματοποίησα τις διακοπές μου, μαζί με την οικογένειά μου, στην περιοχή της Ζαχάρως. Σε συζητήσεις που είχα με ντόπιους , αλλά και αργότερα με φίλους μου όταν επέστρεψα, τόνιζα τον θαυμασμό μου για την πανέμορφη παραλία της Ζαχάρως και του Καϊάφα, αλλά και ολόκληρης αυτής της πλευράς της Πελοποννήσου (μια τεράστια παραλία εκτείνεται από το Καλό Νερό , κοντά στην Κυπαρισσία, μέχρι την λίμνη Καϊάφα στη Ζαχάρω, μιλάμε για 25
χλμ περίπου !) και την απορία μου για την ανυπαρξία σχεδόν τουριστικών μονάδων και γενικά υποδομών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μεγάλο αριθμό τουρισμού, μιας και μια τέτοια σε έκταση παραλία , θα μπορούσε να εξυπηρετήσει χιλιάδες ανθρώπους. Στις συζητήσεις που είχα , οι λόγοι που αναφέρονταν για την ανυπαρξία μονάδων και υποδομών ήταν ότι , α) οι κάτοικοι δεν πουλάνε τις περιουσίες τους , για να γίνουν μονάδες, β) όποιοι το κάνουν αυτό , το κάνουν σε πολύ υψηλή τιμή και γ) ένα άνοιγμα της πόρτας για εταιρείες τουρισμού σε αυτή τη περιοχή , θα ήταν καταστροφική για το εκπληκτικό φυσικό τοπίο, πράγμα που δεν το θέλει η τοπική κοινωνία (ούτε κι εγώ θα το ήθελα) .
Μετά από τις 24/8/2007, όλοι αυτοί οι λόγοι δεν υφίστανται !!!!! Δεν είναι αυτό μια "διαβολική " σύμπτωση; Δεν λέω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα, ούτε μπορώ να πω ότι οι λόγοι που ανέφερα πιο πάνω είναι οι πραγματικοί για τους οποίους δεν υπήρχε ανάπτυξη τουρισμού στην περιοχή (βέβαια πάντα μου κινούσε την περιέργεια το γεγονός ότι ενώ η παραλία της Ζαχάρως είναι πάντα μέσα στις 10 καλύτερες της Ελλάδας, εν τούτοις ποτέ δεν είχα ακούσει κάποιον άνθρωπο να μου λέει ότι πήγε εκεί διακοπές!), αλλά δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου αυτές τις συζητήσεις, ούτε μπορεί κάποιος να με πείσει ότι αποκλείεται να είναι αυτοί οι λόγοι που έγινε αυτή η μεγάλη καταστροφή. Δυστυχώς όμως, όπως έχω πει και σε προηγούμενες αναρτήσεις μου, αν δεν κάνουμε κάτι εμείς , είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Οσο συνεχίζουμε και είμαστε ατομιστές και δεν κοιτάζουμε το σύνολο, δυστυχώς δεν πρόκειται να πάμε μπροστά. Οσο καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και δεν δίνουμε ένα μήνυμα σε αυτούς που μας κυβερνούν (ανεξάρτητα πιο κόμμα ) ότι δεν μπορούν να καταστρέφουν τη χώρα με την ανικανότητα τους, χωρίς να έχουν επιπτώσεις , δεν πρόκειται να πάμε μπροστά. Δυστυχώς.

Σάββατο 18 Αυγούστου 2007

Φωτιά στην Πεντέλη 16/8/2007



2 φωτογραφίες της φωτιάς στην Πεντέλη, που τράβηξα με το κινητό από το Μαρούσι. Τα σχόλια πλέον είναι περιττά! Οπως στρώσαμε , έτσι θα κοιμηθούμε.